Plante cu efecte toxice

Plante cu efecte toxice

   Plantele de interior au efecte deosebit de benefice asupra vietilor noastre. Acestea purifica aerul din interior, insa, multe dintre ele provin din zonele tropicale, unde se intalneste cel mai ridicat procent de plante otravitoare.

  

   Daca ai copii sau animale de companie, probabilitatea ca acestia sa inghita parti din plantele ce se afla la indemana lor, este destul de ridicata. Iti prezentam cateva plante cunoscute pentru efectele lor toxice, de care ar trebui sa te feresti sau pe care ar trebui sa le amplasezi in locuri inaccesibile copiilor sau animalelor.

 

Aloe Vera – Aloe Barbadensis

Aloe Vera – Aloe Barbadensis

   Parti otravitoare: seva

 

   Ingerarea sevei poate provoca o reactie purgativa (laxativa). Aloe Vera este o planta cunoscuta pentru efectele de vindecare ale arsurilor, taieturilor si altor probleme ale pielii, insa, in cazul unor persoane sensibile pot sa apara dermatite. Atunci cand folosesti Aloe, trebuie sa indepartezi seva galbena (toxica), abundenta mai ales la plantele batrane.

 

   Aloe prezinta radacini puternice, fibroase, cu frunze dese, groase, carnoase, de obicei cu margine dintata, si care cresc direct din partea superioara a radacinii.


Amaryllis

Amaryllis

 

   Parti otravitoare: bulbi.

 

   Amaryllis este o planta ce creste in mod “fortat” in interior datorita florilor atragatoare din timpul toamnei si iernii. Substanta toxica este prezenta doar in cantitati reduse, asa ca este necesara ingerarea unei cantitati ridicate pentru a putea provoca simptome (ameteli, varsaturi).

 

   Amaryllis are un aspect exotic si tropical, cu flori mari, asemanatoare ca forma cu crinul, ce cresc pe o tija lunga si dreapta, avand la baza cateva frunze subtiri.

 


Anthurium andraeanum – Flamingo

Anthurium andraeanum – Flamingo

 

   Parti otravitoare: toate partile.


   Ingerarea acestei plante nu prea are loc deoarece mestecarea cauzeaza foarte rapid iritatii dureroase ale gurii si gatului.

 

   Simptomele pentru intoxicatia cu aceasta planta sunt de regula arsurile, disfagia (dificultate in inghitirea alimentelor), si raguseala.

Flamingo necesita primavara si vara o udare abundenta, iar in timpul iernii, mai slaba, cu apa necalcaroasa. Aceasta planta prefera locurile umbroase dar nu calde.

 

Caladium hortulanum – Caladium

Caladium hortulanum – Caladium

   Parti otravitoare: toate partile

 

   Ingerarea poate provoca iritatii severe ale gurii si gatului. Atat copiii cat si pisicile, cainii sau alte animale de casa, care ar putea musca din frunze, sunt expusi riscului.

 

   Caladium este o planta preferata pentru foliajul extraordinar. Culorile frunzelor includ o paleta larga de alb si verde, rosu si verde, alb cu pete rosii sau nervuri verzi, unele avand chiar pete de culoarea lavandei.

 

Chrysanthemum – Crizantema

Chrysanthemum – Crizantema

   Parti otravitoare: frunze, tulpina.

 

   Expunerea indelungata la aceasta planta, poate provoca in cazul unelor persoane dermatite.

 

   Genul cuprinde plante anuale, bianuale, perene, cu flori in forma de rozeta, de diferite forme, culori si dimensiuni.

 

   Crizantemele plantate in ghivece trebuie udate regulat si tratate cu substante fertilizatoare in timpul perioadei de crestere, pana cand se formeaza bobocii.

 

Codiaeum variegatum – Croton

Codiaeum variegatum – Croton

   Parti otravitoare: radacinile, seva si frunzele.

 

   Aceasta planta exotica este foarte frecventa in interioarele locuintelor datorita frunzelor colorate.

 

   Ingerarea radacinilor poate provoca iritatii la nivelul cavitatii bucale. Seva provoaca o serie de eruptii, asadar este indicat sa evitati un contact indelungat cu aceasta planta.

 

   Crotonul este o planta arbustiva cu frunzisul deosebit de atractiv prin forma si colorit, pe nuante de rosu, verde, galben, in timp ce florile mici, asezate in ciorchini, nu prezinta nici un interes decorativ.